Artikel foto
17 oktober 2022

Ondernemers in de spotlight

“We zijn misschien niet altijd de eerste die iets nieuws brengen maar we zijn altijd eerder dan de tweede”

Het kan bijna niet missen. Een oranje kraanwagen in de Betuwe is er een van WIDO. In 1958 in Ressen opgericht door Henk Doornenbal en in 1987 overgenomen door Jan Heijting senior staat het verhuurbedrijf sinds twee jaar onder leiding van de broers Jan en Henk Heijting, de derde generatie.

‘Bij honderd jaar mag je er een kroontje op zetten’
,,We zijn een echt familiebedrijf. Mijn broer en ik hebben nog wel even elders gewerkt, maar uiteindelijk toch hiervoor gekozen. Met volle overtuiging, al is het niet altijd even gemakkelijk. Het stopt ook nooit. Zelfs als je thuis bent of op vakantie word je gebeld en gemaild. 

Als je dat niet wil, moet je een baan van negen tot vijf zoeken. Het geeft ook een extra drive als een bedrijf van je opa en je vader is geweest. Bij honderd jaar mag je er een kroontje op zetten. 

Dat willen we dan ook minimaal halen. Wij zijn beiden begin dertig. Dus tegen die tijd net zo’n beetje met pensioen.”

Echt een supercombinatie’

De broers waarderen het dat Jan Heijting senior nog altijd een oogje in het zeil houdt. 

Henk Heijting: ,,Het is ook moeilijk om je er helemaal van los te maken. Vader heeft er zijn ziel en zaligheid ingestopt en rijdt hier ook nog dagelijks voorbij. Als wij straks 67 zijn, zal het ons ook niet makkelijk vallen helemaal te stoppen.”

Een van de nieuwste aanwinsten is een dieplader, speciaal voor het vervoer van tiny houses. Jan Heijting: Dat is echt een supercombinatie. Die we zelf ook heel goed kunnen gebruiken.

Wij plaatsen veel dakkapellen en koelelementen. In principe moet je daarvoor elke keer een vergunning aanvragen. Wat wel acht of negen weken kan duren. Bij gebruik van zo’n autolaadkraan is die vergunning niet nodig, omdat het werk dan valt onder laden en lossen.”

‘Personeel nauwelijks nog te vinden’

Om de continuïteit te waarborgen, schaffen de broers geregeld nieuw materieel aan. Het scala aan kranen is dan ook heel divers. Mobiele telescoopkranen, snelmontagekranen, compactkranen, rupskranen, vrachtwagens met laadkranen en hoogwerkers.

,,Maar op dit moment doen we het bewust even wat kalmer aan”, vertelt Jan Heijting. ,,Henk en ik houden rekening met een recessie. Dat zie je nu al in de bouw. Aan materiaal is soms al niet meer te komen of te duur. Personeel is nauwelijks nog te vinden.’’

De tijd van gratis geld is ook voorbij, vervolgt hij. ,,De rentes gaan weer naar 6,7 procent. Wij anticiperen daar op door even wat minder te investeren. Want ik weet bijna zeker dat de economie binnen nu en twee jaar een behoorlijke douw te verwerken krijgt.”

Bron: De Gelderlander
Copyright tekst en foto: Rob vd Velden