Artikel foto
24 januari 2018

Attentie: het takelen van een treinstel voor het spoorwegmuseum.

Het takelen van een treinstel, dat is wel een uitdagende klus hoor, die WIDO graag met beide handen aanpakt. De Blokkendoos mBD 9107, één van de mooiste treinstellen die het spoorwegmuseum in Utrecht rijk is. Dit treinstel is toe aan een revisie, waarbij de draaistellen onder deze trein dienden te worden verwijderd. De mBD 9107 is een historische trein, welke sinds 1927 rijklaar is. Dit maakt deze trein de oudste trein van het gehele spoorwegmuseum. Een aantal jaren geleden is er al eerder een revisie uitgevoerd, echter hebben zich daar een aantal problemen voorgedaan. Zo is er een onbekende substantie gevonden in de wiellagers, welke niet thuishoorde in deze wiellagers. Mede hierom wordt er een tweede revisie uitgevoerd, waarbij WIDO het spoorwegmuseum van dienst mag zijn.

Met twee hijskranen heeft WIDO de trein van zijn wielen getakeld en zijn de draaistellen verwijderd en vervolgens op een dieplader gehesen. Hierna heeft WIDO nood-draaistellen geplaatst onder het treinstel. Het takelen van een treinstel, vraagt om precisie, kunde en het juiste materieel. WIDO heeft dit alles in huis en was dus enorm geschikt voor deze klus.

De ‘blokkendoos’ mBD 9107 is een trein uit 1927, welke behoort tot de allereerste serie elektrische treinen van de NS (Mat’24). Dit is groot materieel, de treinen zijn enorm zwaar en log, een mooie uitdaging voor de WIDO dus. De bijnaam van dit treinstel ‘de blokkendoos’ heeft deze trein gekregen door het vierkant en geblokte uiterlijk en omdat de rijtuigen met elkaar te combineren zijn, als blokken. Dit prachtige authentieke treinstel heeft tot 1959 diensten verricht, voornamelijk op de oude lijn Amsterdam – Haarlem – Leiden – Den Haag – Rotterdam. Sinds 1989 bezit het spoorwegmuseum dit pronkstuk.

De bovengenoemde werkzaamheden zijn door WIDO verricht met passie en plezier, deze trein zal dus nog wel heel wat jaartjes kunnen schitteren in het museum.

WIDO dankt het Spoorweg museum en Arriva voor het vertrouwen, het was een uitdagende opdracht met een passend eindresultaat.

Bent u ook op zoek naar een bedrijf dat uw hijsproblemen op kan lossen? Neem dan contact met ons op.